Založ si blog

Hokejisti na ľade, Humenčania na lade – návrhy na riešenie 3

Nie, nebude to o hokeji, ale o pokračovaní  Humenskej netransparentnosti. V poslednom hodnotení skončili na poslednom mieste a posun v tabuľke nečakajte. 

Dnes to bude o aute, aj keď nie celkom len o ňom…

Na Lade som odšoféroval veľa kilometrov. Bolo to v deväťdesiatych rokoch. Motor, benzín, 1,6. Spotreba obrovská, stále sa niečo pokazilo, páčky, klapky, zámky. Plechy trikrát vyvarené, ale motor išiel stále. Bol to taký nezmar. Ešte počujem ten zvuk a cítim tie vybrácie na volante. Ale taká bola vtedy doba, bolo to jedno z dostupných áut pred rokom 1989, ktoré sa tu dali kúpiť.

 

Mestskí policajti v Humennom už niekoľko týždňov jazdia na novej Lade Vesta SW 1.6 MPI. Nečakaná kúpa. Rýchla, bez zverejnenia zámeru na webovej stránke mesta, bez oznámenia o začiatku verejného obstarávania. A dokonca na lízing! Ani bodka  o tom, že mesto chce kúpiť nové osobné auto. Neviem aké to je vozítko, nešoféroval som ho. Tak som si na internete našiel recenzie a testy. Porovnávajú ju najmä s Daciou a v testoch jej okrem kvality prevedenia vyčítajú najmä zastaralý motor. Dnes, vo svete malých úsporných turbo motorov, má Lada motor, ktorý má svoj rodný list na konci minulého storočia. Spotreba v meste sa bude možno pohybovať až niekde k 10 litrom a výfukové plyny budeme dýchať my všetci. V celej Európe bolo v marci 2019 predaných len 161 kusov typu Vesta. (zdroj: carsalesbase.com)

Áno, dá sa to robiť takto, v skrytosti, tajne,  ale to potom vyvoláva prinajmenšom podozrenia a veľa otáznikov. Vo verejnosti rezonuje najmä prepojenie predajcu vozidiel Lada (p. Lancošová) so speváckou skupinou Rusinija ** ktorí “zadarmo” účinkovali na predvolebných mítingoch primátora Merička. Ale takýmto podozreniam sa dá veľmi ľahko predísť. Len niekto musí chcieť…

Riešením by bolo zavedenie elektronického systému verejného obstarávania: Takto by to bolo transparentné, jasné a bez podozrení. Pravda, len ak chceme mať mesto moderné a dynamické. Je mnoho moderných technologických riešení na elektronické obstarávanie a na dynamické nákupné systémy, ale terajšiemu vedeniu mesta sa do toho očividne nechce.Zostáva pri starom osvedčenom – 3 ponuky a priama zákazka. V mútnych a netransparentných vodách sa asi  loví najlepšie. Predvolebné sľuby o transparentnosti a slušnosti sú dávno zabudnuté.

Keď si pozrieme profil Mesta Humenné vo vestníku VO, tak vidíme, že sa tam konečne po rokoch objavila súhrnná správa o zákazkách s nízkou hodnotou. Je však kompletná? Prečo chýba správa za posledný štvrťrok 2018? Prečo tam vôbec nie sú staršie správy?  Za prvý štrťrok 2019 bolo mestských zákazok so sumou vyššou ako 1000 eur len pár ? (4) Nuž, a kde sú zákazky SRaŠZ? A kde sú zákazky 1. Humenskej a.s.? Kde sú zákazky Technických služieb? Takéto súhrnné správy totiž nikde nenájdete.
No zaráža ma jeden detail, ktorý nie je nepodstatný. A tým je počet oslovených firiem pri priamom zadávaní zákazky. Na revízie bleskozvodov vo februári to bolo ešte firiem 9 a teraz sme skončili pri magickom čísle tri. Stále 3 ponuky, 3 oslovené firmy. Jednoducho minimum, ktoré vyžaduje zákon. Transparentnosť dostáva poriadne na frak. Ale toto som od nového vedenia mesta presne čakal. Klientelizmus, netransparentnosť a zahmlievanie. Vy ste verili sľubom o zmene?

Humenné sa aj kúpou moderného hybridu alebo elektromobilu pre mestskú políciu mohlo nadobro rozlúčiť so starým spôsobom spravovania vecí verejných. Stále nenastala tá  sľubovaná zmena. Celý prvý polrok vlády zlepenca je popretkávaný podozreniami, klientelizmom, netransparentnosťou a neslušnosťou, niekedy až vulgárnosťou. Obstarávania a nákupy robené skryto a s podozrením, že ide o neetické správanie tu už boli v minulosti. Terajšie vedenie mesta v tom ale pokračuje a aj naďalej odmeňuje tých, ktorí pomáhali v kampani, alebo sa slušne vzdali v prospech správneho kandidáta. Či už je to zadávaním zákaziek, alebo vymyslenými pracovnými pozíciami v mestských firmách.  Bolo už veľmi veľa príležitostí ukázať úprimnú snahu veci zmeniť a nové vedenie mesta mohlo aj transparentnou a moderne pojatou kúpou automobilu pre mestskú políciu ukázať, ako im záleží na ochrane životného prostredia v meste a najmä úprimnú snahu skoncovať s podozreniami o korupcii a splácaní sponzorských darov z predvolebnej kampane. Takto tu tieň podozrenia zostane nadlho…

Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

30.01.2021

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy. Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch. Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky. Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a [...]

Korupcia v Humennom: Cash pre policajta, pre primátora ponožky?

24.11.2020

Mysleli ste si, že primátor mesta Humenné, Miloš Meričko ( Oľano, SaS, Progresívne Slovensko, KDH, SPolu… ) bude bez korupčných káuz? Mysleli ste si, že nič také sa nemôže stať a on bude vzorom čestnosti a boja proti korupcii? Čakali ste, že po svojom nástupe do funkcie odhalí množstvo káuz bývalého vedenia, predražené zákazky a zneužívania právomocí [...]

West Ham v Humennom

29.07.2019

Nestáva sa často, aby klub z anglickej najvyššej ligy hral v Humennom. Vlastne , za celú históriu sa to stalo len raz, pred pár dňami. Na našom ihrisku, v rámci prípravy, odohrala zápas rezerva West Hamu prípravný zápas s našimi futbalistami. Išlo konkrétne o mužstvo do 23 rokov, v ktorého radoch hrajú už aj futbalisti so skúsenosťami z Pemiere league, alebo európskych [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 94039x
Priemerná čítanosť článkov: 4478x

Autor blogu