Založ si blog

Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy.  Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch.  Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky.

Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a zdravší ako my. Porovnávam, aké to je na Slovensku. Okolie škôl prepchaté autami, ktorými zvážajú rodičia svoje ratolesti až pred samotný vchod do školy. Ako keby naše deti, nemohli prejsť dvesto či tristo metrov ku školskej bráne. Prerábame plány dopravy a staviame parkoviská, len aby sa „mama taxi“ dostali čím bližšie. A potom je z toho nervozita v cestnej premávke a nehody.

Neskôr sa divíme, že naše deti sú obézne a na hodine telesnej výchovy im robí problém zabehnúť 400 metrov, alebo urobiť kotúľ.  Čo tak zobrať aj cestu do školy ako súčasť prevencie pred civilizačnými chorobami?  Je to jednoduché, len to chce rozhodnúť sa.

Pozrite si pár fotografií, ako sa dochádza do školy v Nórsku v meste Tromso za polárnym kruhom. Teplota mínus desať na ceste ľad.

 

Počas polárnej noci začína vyučovanie ešte za úplnej tmy  

Mínus desať, ale ako vidíte mladej slečne to nevadí.

Samozrejmosťou je parkovisko pre bicykle priamo v školskom areáli.

Cestovaniu po ľade a snehu sú  prispôsobené aj pneumatiky. Tak ako všetky automobily, aj bicykle majú oceľové hroty a prezúvajú pneumatiky z letných na zimné.

Areál základnej školy. Pavilón vpravo rekonštruujú a uprostred fotografie môžete vidieť vyhrievané schody k hlavnému vchodu.

Autorom použitých fotografií v tomto blogu je Miroslav Porochnavý.

Korupcia v Humennom: Cash pre policajta, pre primátora ponožky?

24.11.2020

Mysleli ste si, že primátor mesta Humenné, Miloš Meričko ( Oľano, SaS, Progresívne Slovensko, KDH, SPolu… ) bude bez korupčných káuz? Mysleli ste si, že nič také sa nemôže stať a on bude vzorom čestnosti a boja proti korupcii? Čakali ste, že po svojom nástupe do funkcie odhalí množstvo káuz bývalého vedenia, predražené zákazky a zneužívania právomocí [...]

West Ham v Humennom

29.07.2019

Nestáva sa často, aby klub z anglickej najvyššej ligy hral v Humennom. Vlastne , za celú históriu sa to stalo len raz, pred pár dňami. Na našom ihrisku, v rámci prípravy, odohrala zápas rezerva West Hamu prípravný zápas s našimi futbalistami. Išlo konkrétne o mužstvo do 23 rokov, v ktorého radoch hrajú už aj futbalisti so skúsenosťami z Pemiere league, alebo európskych [...]

Humenné: Chceme tu turistov, alebo nie?

15.07.2019

Leto dáva do pohybu ľudí. Leto je hlavnou sezónou pre turistov. Niekto obľubuje more, iný hory. Niekto kultúrne podujatia, zahraničie, šport alebo adrenalín. Akých turistov by malo lákať mesto Humenné? Aj ja som strávil teraz pár dní v zahraničí. Včera som sa vracal autom v noci. Všetci spolucestujúci spali a tak som si to šinul prázdnymi cestami od Miškolca. [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 94228x
Priemerná čítanosť článkov: 4487x

Autor blogu