Založ si blog

Humenné: Chceme tu turistov, alebo nie?

Leto dáva do pohybu ľudí. Leto je hlavnou sezónou pre turistov. Niekto obľubuje more, iný hory. Niekto kultúrne podujatia, zahraničie, šport alebo adrenalín. Akých turistov by malo lákať mesto Humenné? 

Aj ja som strávil teraz pár dní v zahraničí. Včera som sa vracal autom v noci. Všetci spolucestujúci spali a tak som si to šinul prázdnymi cestami od Miškolca.  Premýšľal som, ako vidia naše mesto turisti. Aký na nich urobí prvý dojem? Veď prvý dojem je len raz. 

Vchádzam do mesta. Poľský supermarket, v poli postené rady billboardov a kopa stavebnej sute. Štvorprúdovka na každých 50 metroch zaplátaná. Auto poskočí.  Pravý pruh je neprejazdný, opäť rozkopaná cesta. Porucha na vode. Ďalšia záplata, ďalšia jama pribudne na tejto ceste. Prechádzam popod a popri škaredých rúrach, nám dobre známym rozvodom tepla. My, domáci, si ich už nevšímame. Nám sa to možno zdá už normálne, ale niečo podobné vidieť už len v strede Ukrajiny. Ponad cestu a niekoľko sto metrov popri nej sa vo výške 6 metrov týčia rúry teplovodu. Hrdzavé, škaredé. Pre turistu prvý dojem strašný. Je noc, zápcha pred kruháčom nie je. No ak by prišiel o 14:20, alebo 15:40, tak by nechápal na akom mieste vzniká zápcha. Ani nebude tušiť, že nás to trápi roky a nikto nedokázal vyriešiť tento “komplikovaný” dopravný problém. 

Takto nejako to videli aj moji známi, Američania, pre ktorých to bola prvá cesta do “východného bloku”. Ukázali sme im náš kaštieľ, boli nadšení. Keby som bol turista, určite by som pochválil kvalitu ubytovania v našich hoteloch, pribudlo už aj welness. 

Čo ešte? Prechádzam sa pešou zónou, je prázdna. Ticho, zavreté obchody. Celé mesto spí. 

Takto nejako vidia naše mesto turisti. Pokiaľ je ešte sezóna, dá sa navštíviť skanzen. Čo ešte? Aquapark Šírava, ale to nie je Humenné. Pár zrúcanín hradov v okolí. Chceme tu vôbec turistov? 

Áno, najprv sa musíme rozhodnúť, či tu turistov chceme, alebo nechceme. Pokiaľ ich tu nechceme, všetko môže zostať tak. Pokiaľ sa rozhodneme, že ich tu chceme a chceme  získať príjmy aj z turistického ruchu a tak zlepšovať život v našom meste, musíme všetko zmeniť a začať konečne niečo robiť. 

Vypracujme stratégiu rozvoja cestovného ruchu v našom meste a blízkom okolí. Hľadajme moderné riešenia, ktoré prinesú osoh poskytovateľom služieb, mestu, regiónu a najmä turistom zážitky s príjemnými spomienkami. Len stanovaním cieľa sa môžeme posunúť dopredu. Bez toho to bude len prešľapovanie na mieste. Mesto sa už musí prestať deliť na našich a tých proti nám. Všetci kompetentní musia dať hlavy dokopy a spojiť sily. Potenciál tu je obrovský, len treba chcieť. Poskytovatelia ubytovania, zástupcovia mesta, podnikatelia v cestovnom ruchu, susedné mestá a regióny, dopravcovia. Poďme si sadnúť spoločne za jeden stôl a hľadajme riešenia ako by sme cestovný ruch v našom meste oživili, či vlastne naštartovali. Len vzájomnou kooperáciou si budeme môcť z obrovského koláča, ktorý ponúka trh s cestovným ruchom, uchmatnúť aj my. Zamyslite sa, ako  vidí naše mesto turista, ktorý tu príde úplne prvý krát. Ako sa bude cítiť na humenskej hlavnej vlakovej stanici? Sú ešte v nejakom okresnom meste takéto nástupištia? Sú ešte v nejakom meste, na západ od nás, cesty v takom stave? 

Turisti, naši rodinní príslušníci a naši priatelia chcú cestovať. Chcú vidieť miesta, kde žijeme a túžia po zážitkoch. Chcem, aby náš región patril k ich obľúbeným cieľom a aby sa sem vracali a hovorili: “ Tam je super. “ Ja s tým, čo vidia a zažívajú teraz spokojný nie som, vy azda áno? 

Aj po tomto blogu sa na mňa vrhnú štekajúci dobremani a budú vykrikovať, že som prehral voľby. Najmä dvaja mladí priatelia, ktorí neustále ničia naše mesto, ničia vzťahy a ničia ľudí. Spoločne s ich pritakávačmi ničia Humenné a mesto upadá stále do väčšej a väčšej čiernej diery. Čiernej diery podozrení z klientelizmu, korupcie a prospechárstva. Intrigy a klamstvá nás neposunú dopredu ani o milimeter.

Pivný festival a hudobná „hviezda“ z Bratislavy, Humenčanom prácu nedá. Tak ako krátkodobé a nekoncepčné rozhodnutia v oblasti cestovného ruchu neprinesú ani jedného nového turistu, ktorý by navštívil naše nádherné mesto, región.

Je čas, začať s tým niečo robiť.

 

Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

30.01.2021

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy. Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch. Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky. Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a [...]

Korupcia v Humennom: Cash pre policajta, pre primátora ponožky?

24.11.2020

Mysleli ste si, že primátor mesta Humenné, Miloš Meričko ( Oľano, SaS, Progresívne Slovensko, KDH, SPolu… ) bude bez korupčných káuz? Mysleli ste si, že nič také sa nemôže stať a on bude vzorom čestnosti a boja proti korupcii? Čakali ste, že po svojom nástupe do funkcie odhalí množstvo káuz bývalého vedenia, predražené zákazky a zneužívania právomocí [...]

West Ham v Humennom

29.07.2019

Nestáva sa často, aby klub z anglickej najvyššej ligy hral v Humennom. Vlastne , za celú históriu sa to stalo len raz, pred pár dňami. Na našom ihrisku, v rámci prípravy, odohrala zápas rezerva West Hamu prípravný zápas s našimi futbalistami. Išlo konkrétne o mužstvo do 23 rokov, v ktorého radoch hrajú už aj futbalisti so skúsenosťami z Pemiere league, alebo európskych [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 94252x
Priemerná čítanosť článkov: 4488x

Autor blogu