Založ si blog

Humenné – návrhy na riešenie 1

Niekoľko mesiacov sa snažím poukazovať na to, že zlepenec 9 politických strán oklamal Humenčanov a voľby dosadili do vedenia mesta nekompetentného primátora, ktorý túto funkciu absolútne nezvláda.

Od prvého dňa, keď bez výberového konania menoval prednostku MsÚ ako čisto politickú kandidátku, ukázal, že mu na meste vôbec nezáleží, ale len na jeho osobnej kariére. To, čo vyčítal Vaľovej, robí teraz on sám. Okrem kresla primátora, sedí už vo funkcii člena predstavenstva OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš. Čoskoro má údajne zaujať aj funkciu člena predstavenstva Východoslovenskej Vodárenskej spoločnosti. Nezabúdame ani na funkciu PREZIDENTA futbalového klubu Humenné a člena Valného zhromaždenia TKR. A nechal sa vymenovať aj do Rady školy ZŠ Pugačevova. Takže nateraz je to 6 stoličiek. Každá funkcie si vyžaduje čas, vedomosti, schopnosti. Za každú funkciu sú samozrejme aj odmeny. Niekde priame finančné, niekde iné nepriame výhody…

Ale v našom Humenskom zlepenci to nie je nič netradičné. Sedieť na viacerých stoličkách sa páči viacerým poslancom. Pozrime sa na tých najviac aktívnych:

 

Tomáš Šudík:

poslanec MsZ,

člen Dozornej rady 1.Humenskej a.s.,

Predseda komisie Životného prostredia a verejnej zelene,

člen Komisie pre mládež a tretí sektor,

člen Komisie športu,

člen Rady školy ZŠ Hrnčiarska,

člen Rady školy MŠ Osloboditeľov

 

Martin Ruščanský:

poslanec MsZ,

člen dozornej rady 1.Humenskej a.s.,

predseda Komisie mládeže a tretieho sektoru,

člen Sociálnej a zdravotnej komisie,

člen Komisie životného prostredia a verejnej zelene,

člen rady školy pri ZUŠ,

člen Rady školy MŠ Štefániková

 

Branislav Čekovský:

poslanec MsZ,

člen Predstavenstva 1. Humenskej a.s.,

predseda Komisie športu,

člen Komisie výstavby a územného plánovania,

podpredseda Komisie dopravy a verejného poriadku,

člen Rady školy ZŠ Hrnčiarska,

člen Rady školy ZŠ Dargovských hrdinov

 

Mária Cehelská:

poslankyňa MsZ,

Zástupkyňa primátora

členka Mestskej rady,

predsedníčka poslaneckého klubu “Spájame sa pre Humenné”

predsedníčka Komisie školstva,

členka Bytovej komisie,

členka Komisie PHSR a rozvojových projektov,

členka Obecnej školskej rady,

členka Rady školy pri ZUŠ,

členka Rady školy pri MŠ Dargovských hrdinov

 

A tak by sme mohli pokračovať meno za menom. Nezaostávajú Ondrej Babjarčík, Jozef Babják, Michal Babin, Jozef Oľha… Vlastne všetky funkcie si rovnomerne podelilo pár ľudí.

Pamätáte, ako pred niekoľkými mesiaci oni sami kritizovali primátorku, že sedí na viacerých stoličkách a nevenuje sa mestu? Určite to bola jedna z hlavných tém. Mne sa to nepáčilo vtedy a nepáči sa mi to ani teraz. Poukazujem na to preto, lebo si myslím, že to nie je vhodné a je to vrcholne neslušné. Sami seba navoliť do komisií, ktoré majú byť poradným orgánom pre zastupiteľstvo, čiže sami sebe majú radiť a dávať odporúčania…

 

Keď kritizovali oni, bolo to v poriadku, oni mohli. Keď niekto kritizuje ich a poukazuje na protizákonné konanie, je to zlé a má nechať všetkých pracovať. Slušnosť do mesta vrátime len tak, že budeme stále poukazovať na prešľapy a protizákonné konanie.

 

Vráťme sa k veci a nespočetnému množstvu funkcií na jedného poslanca “vládnuceho” zlepenca. Nuž, ponúkam návrh na riešenie.

 

Primátor a poslanci  majú v prvom rade vykonávať funkcie, na ktoré boli zvolení. Ľudia im dali hlas na to, aby vykonávali funkciu primátora, alebo poslanca. Občania im vo voľbách nedali hlas, aby vykonávali a zastávali iné funkcie. Primátor, nech má iba jedinú funkciu – primátor mesta Humenné. Ostatných nech sa vzdá.

Navrhujem tiež, aby sa poslanci venovali len výkonu mandátu poslanca a všetkých ostatných funkcií sa tak isto vzdali. Na obsadenie uvoľnených miest, nech vypíšu verejnú výzvu, aby sa mohli prihlásiť odborníci a ľudia, ktorí sú v danej problematike doma. Nech budú komisie, rady škôl a mestské spoločnosti spravované odborníkmi a takto posilníme väčšiu účasť občanov na správe vecí verejných, odborníci budú ponúkať odborné a nie politické riešenia a poslanci sa budú môcť naplno venovať tomu, kvôli čomu kandidovali. Primátor ukáže, že mu ide v prvom rade o Humenné a nie o vlastný profit.

Oddeľme politické vedenie od odborných komisií, rád škôl, od správnych rád…

Odomknime brány mesta pre viac ľudí, zapojme do samosprávy viac odborníkov a nadšencov. 

Vráťme konečne do Humenného slušnosť.  

 

Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

30.01.2021

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy. Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch. Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky. Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a [...]

Korupcia v Humennom: Cash pre policajta, pre primátora ponožky?

24.11.2020

Mysleli ste si, že primátor mesta Humenné, Miloš Meričko ( Oľano, SaS, Progresívne Slovensko, KDH, SPolu… ) bude bez korupčných káuz? Mysleli ste si, že nič také sa nemôže stať a on bude vzorom čestnosti a boja proti korupcii? Čakali ste, že po svojom nástupe do funkcie odhalí množstvo káuz bývalého vedenia, predražené zákazky a zneužívania právomocí [...]

West Ham v Humennom

29.07.2019

Nestáva sa často, aby klub z anglickej najvyššej ligy hral v Humennom. Vlastne , za celú históriu sa to stalo len raz, pred pár dňami. Na našom ihrisku, v rámci prípravy, odohrala zápas rezerva West Hamu prípravný zápas s našimi futbalistami. Išlo konkrétne o mužstvo do 23 rokov, v ktorého radoch hrajú už aj futbalisti so skúsenosťami z Pemiere league, alebo európskych [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 94232x
Priemerná čítanosť článkov: 4487x

Autor blogu