Založ si blog

100 dní netransparentnosti v Humennom

100 dní netransparentnosti v Humennom

Už je to 100 dní, čo v primátorskom kresle sedí Miloš Meričko. Humenčania uverili jeho sľubom o slušnosti, uverili klamstvám ktoré šírili počas predvolebnej kampane o protikandidátoch. (aj o mne) No môžeme po 100 dňoch povedať, že máme slušné vedenie mesta?

Pre mňa je slušnosť, v prvom rade dodržiavanie zákonov. Primátor hneď prvý deň v úrade, ukázal, že slušné dodržiavanie zákonov mu nevonia. V zákone č. 552/2003 Z.z. O výkone práce vo verejnom záujme je jasne uvedené, že pozícia vedúceho zamestnanca, musí byť obsadená na základe výberového konania. Takou pracovnou pozíciou je aj post Prednostu MsÚ. No v Humennom prednostku jednoducho primátor vymenoval priamo, bez výberového konania, bez možnosti zapojiť sa slušným a šikovným ľuďom do súťaže o obsadenie tejto kľúčovej pozície. Zobral možnosť slušným a vzdelaným ľuďom, ktorí majú nové a moderné predstavy o fungovaní Úradu, zapojiť sa do súťaže.

 

Pri menovaní ďalšej ženy, zástupkyne primátora, sa tiež diali a dejú zvláštne veci. Nebudem tu teraz rozoberať jej povinnosť vrátiť neoprávnene vyplatené tisíce eur, nakoniec to nie je jej chyba, ale vedenia mesta, ktoré jej tieto odmeny nebolo schopné správne vyrátať. Bolo to ešte za čias primátora Kostilníka.

Požiadal som o kópiu poverenia a rozsahu poverenia pre zástupkyňu primátora. A zostal som šokovaný. Ani na jednom dokumente nebola uvedená registratúrna značka, ani jeden z týchto dokumentov nie je evidovaný v registratúrnom denníku mestského úradu.

Je to základné pravidlo evidovania písomností na každom úrade, či už štátnom, alebo samosprávnom. V krátkosti a jednoducho povedané – čo nie je zapísané v registratúrnom denníku, ako keby, de jure, neexistovalo. Do denníka sa totiž musia všetky dokumenty zapisovať chronologicky, postupne, ako boli doručované alebo ako boli odosielané a vystavené. Rovnaká zásada platí pri interných dokumentoch, usmerneniach a pod. Takže, je poverenie zástupkyne primátora vôbec platné? Čo ak bolo vystavené až po 60 dňovej lehote určenej na to, aby svojho zástupcu menoval primátor? Čo ak už o toto svoje právo prišiel a zástupcu primátora mali zvoliť poslanci mestského zastupiteľstva? To, že úkon menovania zástupcu bol vykonaný v zákonom stanovenej lehote, je možné overiť len tak, že bol vykonaný zápis v registratúrnom denníku. A to sa bohužiaľ na Mestskom úrade v Humennom nestalo!

V súvislosti so zástupkyňou primátora môžeme ale sledovať ďalšie porušenie zákona. To že si vybral za zástupkyňu pani Cehelskú, je jeho neodškriepiteľná voľba. Treba si ale uvedomiť, že zástupca primátora má primátora ZAS-TU-PO-VAŤ, (povedal by Harabín) 🙂 , keď sa on venuje inej činnosti, prípadne je odcestovaný. No vidíme, že často chodia spolu dvaja, ako mama so synom. A až  sa zdá, že slovo zástupkyňa by malo byť nahradené slovom „spoluprimátorka“

A v čom bol teda porušený zákon? Nuž v tom, že do 30 dní od menovania do funkcie zástupkyne primátora, malo mesto Humenné zverejniť jej plat. Zákon 369/1990 Z.z o obecnom zriadení to hovorí jasne. Plat zástupcu primátora sa musí zverejniť, najneskôr 30 dní od jeho stanovenia, na webovom sídle mesta.

Zástupkyňa Cehelská bola údajne poverená zastupovaním 1.2.2019. Výšku jej platu na webovej stránke mesta však aj teraz, na konci marca budete hľadať márne.

Chabá zmienka, že bude poberať 50 % platu starostu, je taká smiešna, že je až výsmechom pre tých, ktorí dúfajú, že sa vráti do vedenia mesta slušnosť, zvlášť pri pohľade na iné webové stránky Slovenských miest, kde je výška platu zástupcu primátora zverejnená.

Keď k tomu prirátame nadávky primátora na sociálnej sieti, že som „skrachovaný protikandidát“, keď svojich kritikov predseda komisie športu nazýva „dutými hlavami“, keď obsadzovanie členov komisií bolo čisto politické, bez zapojenia verejnosti sme tam, kde sme boli.

Nuž, asi sa terajšiemu vedeniu mesta páči byť na konci rebríčka transparentnosti. Nemusíme sa ničoho báť, Humenné hlbšie už spadnúť nemôže. Stále je na samom konci…

Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

30.01.2021

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy. Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch. Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky. Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a [...]

Korupcia v Humennom: Cash pre policajta, pre primátora ponožky?

24.11.2020

Mysleli ste si, že primátor mesta Humenné, Miloš Meričko ( Oľano, SaS, Progresívne Slovensko, KDH, SPolu… ) bude bez korupčných káuz? Mysleli ste si, že nič také sa nemôže stať a on bude vzorom čestnosti a boja proti korupcii? Čakali ste, že po svojom nástupe do funkcie odhalí množstvo káuz bývalého vedenia, predražené zákazky a zneužívania právomocí [...]

West Ham v Humennom

29.07.2019

Nestáva sa často, aby klub z anglickej najvyššej ligy hral v Humennom. Vlastne , za celú históriu sa to stalo len raz, pred pár dňami. Na našom ihrisku, v rámci prípravy, odohrala zápas rezerva West Hamu prípravný zápas s našimi futbalistami. Išlo konkrétne o mužstvo do 23 rokov, v ktorého radoch hrajú už aj futbalisti so skúsenosťami z Pemiere league, alebo európskych [...]

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 93241x
Priemerná čítanosť článkov: 4440x

Autor blogu