Založ si blog

V Humennom sa začal boj o teplo, alebo kde je ten tím?

Už sa to spustilo. To o čom sa hovorilo niekoľko rokov, to o čom sa hovorilo v kampani.

Už ide o veľa, už to nie sú “len” parkoviská, už nejde o fleky na mestskom úrade, už nejde o pár centov. Už ide o milióny.

Už dva mesiace je zverejnená výzva na dotáciu z eurofondov na rekonštrukciu rozvodov tepla z operačného programu Kvalita ŽP. Podľa zverejnených podkladov je mesto, ako vlastník týchto rozvodov oprávnený žiadateľ.  Môže získať údajne až 6 miliónov eur. Predpokladá sa totiž, že nebude veľa žiadateľov. O tom, že treba podať žiadosť som písal na svojej stránke už začiatkom apríla.

Termín na ukončenie podania žiadosti nie je zatiaľ určený.

Primator Meričko sa vyjadril, že rokuje s HES kou o tom, ako postupovať.  Kto je vlastne HES? 66 percent vlastní firma Chemes, takže je to de facto ich firma. Zmluva o prenájme mu končí v roku 2020. Primátor rokuje, ale namiesto toho už mal dávno vypísať verejnú obchodnú súťaž na prenájom rozvodov tepla, ktoré vlastní mesto. Alebo, a toto by bolo najlepšie riešenie, mesto môže rozvody a distribúciu tepla realizovať samo. To že nemá oprávnenie? To len svedčí o ich neschopnosti a nekompetentnosti.

Čo sa vlastne na Humenčanov chystá?  A prečo k tomu došlo?

Mala to byť najdôležitejšia a prioritná vec od 11. Novembra 2018, kedy terajší primátor už mohol na tomto projekte pracovať.  Nepracoval. Nerobil nič, len čakal, kedy bude šibeničný termín a z nás, Humenčanov, urobí rukojemníkov. Už o pár dní, nás budú pravdepodobne zasypávať srdcervúcimi správami o tom, že toto je najlepšie a jediné riešenie. Podpis nevýhodnej zmluvy s firmou HES, ktorú vlastne ovláda, cez 2/3 podiel, Chemes, na 20 až 30 rokov zadarmo a z eurofondov opraviť rozvody. Samozrejme, spoluúčasť vo výške niekoľko stotisíc eur zaplatí Humenné. Možno bude aj slzička v oku primátora…  

Tak, milí čitatelia, majte oči a uši otvorené. Chystá sa na nás poriadna kuleha. Pred 10 rokmi im to vyšlo a stále platíme asi najvyššiu cenu za teplo na Slovensku. O pár mesiacov táto zmluva skončí. Teraz, 7 mesiacov od nástupu na primátorsku stoličku, vedenie mesta neurobilo s riešením tepla nič a budú nás tlačiť do kúta s tvrdením, že už je len pár dní, že taká príležitosť už nebude, že cena tepla bude nižšia, ak sa to urobí. Možno niekto primátora “ubezpečí” že to bude dobre, ako pri sfušovanej ceste na Gaštanku.

 

V prípade relevantnosti je žiadateľ povinný disponovať právoplatným povolením na realizáciu projektu vydaným príslušným povoľovacím orgánom (napr. právoplatné stavebné povolenie), resp. iným povolením/vyjadrením v súlade s platnou právnou úpravou (napr. ohlásenie drobnej stavby) vrátane príslušnej projektovej dokumentácie.

Má už túto podmienku mesto splnenú?

Prečo mesto nemá ešte licenciu na distribúciu tepla, keď vlastní rozvody? Veď získať oprávnenie na podnikanie je úplne jednoduché. Je len potrebné zamestnanť osobu s oprávnením, ktoré sa dá získať skúškou. Prečo teplo nemôže spravovať vlastná, mestská firma, 1. Humenská a.s.?  Veď správa rozvodov tepla vlastnou firmou, ktorú už máme, je logická a priam natískajúca sa otázka. Táto firma netvorí zisk a tým by sa znížila cena tepla pre Humenčanov. Prečo mesto nemá pripravený a podaný projekt na eurofondy, keď o výzve sa vedelo minimálne od januára? Toto je pre mňa najväčšia záhada. Na stránke mesta je oznámenie, že okolo 8.6.2019 sa ešte len bude rokovať. To vážne? A sedem mesiacov ste čo robili pán primátor a páni poslanci.  Urobila sa vôbec analýza iných možností na dodávky tepla pre firmy a domácnosti v našom meste? Máme tu blízko geotermálny vrt, existujú moderné a nové možnosti výroby energie a tepla.(Podrobne sa možným riešeniam budeme venovať už o pár dní)  Prečo chce primátor porušiť zákon a prenajať majetok mesta bez verejnej, transparentnej súťaže? Na prenájom mestského majetku sa pozerá tak isto ako na jeho predaj. Terajší primátor bol už pri podpise najnevýhodnejšej zmluvy v histórii nášho mesta, počas ktorej platnosti sme platili najvyššie ceny za dodávky tepla počas desiatich rokov. Prečo nás chce opäť niekto oklamať? Prečo?

Hore hlavy, už nejde o fazuľky, ale o našu budúcnosť, ide o majetok mesta, ide o naše peniaze. Začnime konečne budovať mesto moderné, odvážne, smart a hlavne, aby slúžilo všetkým ľuďom a nielen úzkej skupine ľudí v jeho vedení, alebo niekoľkým podnikateľom.

Na záver, musím pripomenúť slová primátora Merička, uverejnené v týždenníku Korzár, dňa 13. februára 2019 :

Riešenie problému tepelného hospodárstva je jednou z najdôležitejších úloh, ktoré pred nami v najbližších mesiacoch stoja. Zmluva s HES sa končí koncom budúceho roka, mesto sa na to musí dôkladne pripraviť. Je dôležité, aby tím odborníkov na čele s expertmi zo Slovenskej technickej univerzity začali urýchlene pripravovať koncepciu tepelného hospodárstva,“ povedal. Univerzitu odsúhlasilo ešte predchádzajúce mestské zastupiteľstvo.

Zámerom je zostaviť tiež vlastný odborný tím schválený mestským zastupiteľstvom.

„Bude zastupovať občanov mesta a všetko predkladať na rozhodovanie mestskému zastupiteľstvu,“ spresnil.

Kde je „ten“ , mestským zastupiteľstvom  schválený, odborný tím?

Na tento prísľub akosi Meričko zabudol. Nezabudol, oklamal nás.

Hlavy hore priatelia,  Humenné, to sme my!

Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

30.01.2021

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy. Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch. Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky. Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a [...]

Korupcia v Humennom: Cash pre policajta, pre primátora ponožky?

24.11.2020

Mysleli ste si, že primátor mesta Humenné, Miloš Meričko ( Oľano, SaS, Progresívne Slovensko, KDH, SPolu… ) bude bez korupčných káuz? Mysleli ste si, že nič také sa nemôže stať a on bude vzorom čestnosti a boja proti korupcii? Čakali ste, že po svojom nástupe do funkcie odhalí množstvo káuz bývalého vedenia, predražené zákazky a zneužívania právomocí [...]

West Ham v Humennom

29.07.2019

Nestáva sa často, aby klub z anglickej najvyššej ligy hral v Humennom. Vlastne , za celú históriu sa to stalo len raz, pred pár dňami. Na našom ihrisku, v rámci prípravy, odohrala zápas rezerva West Hamu prípravný zápas s našimi futbalistami. Išlo konkrétne o mužstvo do 23 rokov, v ktorého radoch hrajú už aj futbalisti so skúsenosťami z Pemiere league, alebo európskych [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 94254x
Priemerná čítanosť článkov: 4488x

Autor blogu