Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

30. januára 2021, 23miroslav, Cestovateľské Nezaradené Samospráva nie je zábava

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy.  Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch.  Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky.

Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a zdravší ako my. Porovnávam, aké to je na Slovensku. Okolie škôl prepchaté autami, ktorými zvážajú rodičia svoje ratolesti až pred samotný vchod do školy. Ako keby naše deti, nemohli prejsť dvesto či tristo metrov ku školskej bráne. Prerábame plány dopravy a staviame parkoviská, len aby sa „mama taxi“ dostali čím bližšie. A potom je z toho nervozita v cestnej premávke a nehody.

Neskôr sa divíme, že naše deti sú obézne a na hodine telesnej výchovy im robí problém zabehnúť 400 metrov, alebo urobiť kotúľ.  Čo tak zobrať aj cestu do školy ako súčasť prevencie pred civilizačnými chorobami?  Je to jednoduché, len to chce rozhodnúť sa.

Pozrite si pár fotografií, ako sa dochádza do školy v Nórsku v meste Tromso za polárnym kruhom. Teplota mínus desať na ceste ľad.

 

Počas polárnej noci začína vyučovanie ešte za úplnej tmy  

Mínus desať, ale ako vidíte mladej slečne to nevadí.

Samozrejmosťou je parkovisko pre bicykle priamo v školskom areáli.

Cestovaniu po ľade a snehu sú  prispôsobené aj pneumatiky. Tak ako všetky automobily, aj bicykle majú oceľové hroty a prezúvajú pneumatiky z letných na zimné.

Areál základnej školy. Pavilón vpravo rekonštruujú a uprostred fotografie môžete vidieť vyhrievané schody k hlavnému vchodu.

Autorom použitých fotografií v tomto blogu je Miroslav Porochnavý.