Založ si blog

Pomôže petícia vrátiť do Humenného slušnosť?

Veľa problémov je riešiteľných a veľa problémov neriešiteľných. Niektoré výzvy majú len jedno riešenie a niektoré ich majú viac. Ako však nájsť tú najvhodnejšiu? Jednoducho. Odborne a nezaujato preveriť všetky možnosti, dať dokopy informácie a potom sa rozhodnúť.

Terajšie vedenie mesta chce však rozhodnúť o miliónovom kšefte s dopadom na takmer každú domácnosť v meste, rýchlo, ukvapene a pravdepodobne na základe neúplných informácií. Preto sme sa rozhodli začať s petíciou.

Uverejňujem tu jej celý text, aby ste získali presný obraz o tom, čo sa deje v Humennom a že nie sme proti akémukoľvek riešeniu, len nech to je riešenie ekologické, ekonomické a s jasnými pravidlami. Posledných 15 rokov sme mali nejasné pravidlá a takmer najdrahšie teplo na Slovensku. Preto petícia…

P E T Í C I A

proti zámeru prenajať mestský majetok – tepelné rozvody v meste Humenné, súkromnej spoločnosti Humenská energetická spoločnosť s.r.o. (Ďalej len HES), ktorej 67 percent vlastní Chemes a.s.

(úplne znenie petície)

 

Požadujeme, aby mesto Humenné v budúcnosti kontrolovalo distribučnú spoločnosť tepla, ako jej väčšinový vlastník, a takto zabezpečilo ochranu nášho spoločného majetku a kontrolu nad cenami a bezpečnosťou distribúcie tepla.

Požadujeme, aby mestské zastupiteľstvo schválilo tím odborníkov, vrátane 5 nominantov petičného výboru, na prerokovanie a hľadanie najlepšieho riešenia na distribúciu tepla v meste Humenné.

 

My, dolu podpísaní občania, nesúhlasime s deklarovaným zámerom mestského zastupiteľstva v Humennom, prenajať rozvody tepla v meste Humenné spoločnosti HES, ktorej majoritným vlastníkom je spoločnosť Chemes a.s. Nesúhlasime, aby bol majetok mesta opäť prenajatý súkromnej spoločnosti, v ktorej mesto Humenné nebude mať väčšinový podiel a rozhodovacie právomoci na jej plnú kontrolou.

Podpisom tejto nájomnej zmluvy, môže byť ohrozená možnosť disponovať značným majetkom mesta Humenné, rozvodmi tepla a teplej úžitkovej vody. Argument o čerpaní finančných prostriedkov z eurofondov a tým aj rýchlym podpisom novej nájomnej zmluvy, považujeme za účelový, nakoľko čerpanie eurofondov bude naďalej pokračovať aj v rokoch 2021 – 2027. Európska komisia zdôrazňuje vo svojich dokumentoch 5 hlavných priorít, do ktorých sa bude v tomto období investovať. Ako najvyššia priorita pre Európu sa uvádza:

Ekologickejšia a bezuhlíková Európa.

Očakáva sa, že práve na takéto aktivity bude pripravených niekoľko miliárd eur. Tvrdenie o tom, že výzva OPKZP-PO4-SC451-2019-50 je posledná, sú nepravdivé, ba práve naopak, je len začiatkom masívnych investícii do ochrany životného prostredia z prostriedkov EU ktoré bude môcť mesto Humenné v budúcnosti čerpať.

Nesúhlasíme, aby bolo teplo pre obyvateľov Humenného  produkované z uhlia, ktorého spaľovaním ničíme naše životné prostredie a produkuje sa obrovské množstvo CO2 a iných skleníkových plynov. Tak isto, deklarované postavenie nového kotla na drevoštiepku, podľa nás neprinesie zlepšenie životného prostredia. Kamióny prepravujúce drevoštiepku, ešte viac zahltia naše mesto a budú ničiť výfukovými plynmi zdravie jeho obyvateľov. Zvýšený pohyb ťažkých kamiónov, ktorých počet sa odhaduje na niekoľko desiatok denne, bude ničiť miestne komunikácie a zhoršovať našu kvalitu života

Nesúhlasime, aby výrobu tepla a jeho distribúciu ovládala súčasne jedna súkromná firma. Hoci mesto vlastní rozvody tepla, v distribučnej  spoločnosti HES má Humenné iba 33 percentný podiel. Zostávajúcich 67 percent kontroluje spoločnosť Chemes. a.s. , ktorá je tak isto aj prevádzkovateľom CZT.

Požadujeme, aby mestské zastupiteľstvo venovalo tejto problematike náležitú pozornosť a zriadilo expertnú skupinu, pozostávajúcu z nezávislých odborníkov na tepelné hospodárstvo, ekonómov, audítorov, právnikov, ekológov a expertov na ochranu životného prostredia, kde 5 odborníkov nominuje aj petičný výbor, ktorý zastupuje občanov, ktorí podpísali túto petíciu. Tento tím nech predloží všetky možné varianty riešenia distribúcie a výroby tepla v meste Humenné, na verejnú diskusiu a následne na schválenie v mestskom zastupiteľstve.

Požadujeme, aby mesto Humenné kontrolovalo distribučnú spoločnosť , ako jej väčšinový vlastník, a takto zabezpečilo ochranu nášho spoločného majetku a kontrolu nad cenami a bezpečnosťou distribúcie tepla. Uplynulých 10 rokov ukázalo, že nevýhodná zmluva, stála každú domácnosť stovky eur, nesmie sa preto v tomto spôsobe distribúcie tepla pokračovať.

Požadujeme, aby mestské zastupiteľstvo neschválilo zámer a následne zmluvu na distribúciu tepla so žiadnou spoločnosťou, kde nebude mať mesto Humenné väčšinový podiel, nakoľko všetky rozvody tepla sú vo vlastníctve mesta. Takto môžu poslanci MsZ deklarovať vôľu po znížení nákladov na vykurovanie pre občanov mesta Humenné a povýšiť verejný záujem, nad zištný záujem úzkeho kruhu podnikateľov a politikov.

Táto petícia v žiadnom prípade nie je zameraná proti výrobcovi tepla Chemes a.s., ale je v záujme občanov, aby títo a hlavne ich volení zástupcovia, mali hodnoverné údaje k rozhodovaniu, ak sa značný majetok mesta, má na 15 rokov prenajať cez spoločnosť HES v podstate výrobcovi tepla. K tak dlhému prenájmu je nepochybne nutné mať vedomosti o tom, aká bude výroba tepla v spoločnosti Chemes a.s., počas celého obdobia trvania zmluvy.

Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

30.01.2021

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy. Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch. Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky. Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a [...]

Korupcia v Humennom: Cash pre policajta, pre primátora ponožky?

24.11.2020

Mysleli ste si, že primátor mesta Humenné, Miloš Meričko ( Oľano, SaS, Progresívne Slovensko, KDH, SPolu… ) bude bez korupčných káuz? Mysleli ste si, že nič také sa nemôže stať a on bude vzorom čestnosti a boja proti korupcii? Čakali ste, že po svojom nástupe do funkcie odhalí množstvo káuz bývalého vedenia, predražené zákazky a zneužívania právomocí [...]

West Ham v Humennom

29.07.2019

Nestáva sa často, aby klub z anglickej najvyššej ligy hral v Humennom. Vlastne , za celú históriu sa to stalo len raz, pred pár dňami. Na našom ihrisku, v rámci prípravy, odohrala zápas rezerva West Hamu prípravný zápas s našimi futbalistami. Išlo konkrétne o mužstvo do 23 rokov, v ktorého radoch hrajú už aj futbalisti so skúsenosťami z Pemiere league, alebo európskych [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 94190x
Priemerná čítanosť článkov: 4485x

Autor blogu