Založ si blog

Humenné – prípad hodný osobitného zreteľa.

Základným princípom miestnej samosprávy je , že si občania mesta, voliči, vyberú svojich zástupcov a tí sa budú na vopred určené obdobie starať o to, aby v meste všetko fungovalo a boli splnené všetky zákonné povinnosti. Toto obdobie je stanovené teraz na 4 roky, tj do 2022, nakoľko sa voľby konali v jeseni 2018

Od slova starať sa je odvodené aj slovo starosta a v mestách sa to pretransformovalo na primátor. Spoločne s poslancami spolurozhodujú a spravujú mesto a mestský majetok. Nie je to jednoduchá práca. Musia riešiť množstvo problémov a hľadať riešenia na rôzne otázky a výzvy.

Sú mestá a mestské zastupiteľstvá, ktoré pracujú naozaj tvrdo na zlepšení života svojich voličov a sú aj primátori a poslanci, ktorí sa skôr starajú o “SVOJICH” voličov a sponzorov. Ako takéto samosprávy rozlíšiť? Kto sa fakt stará o rozvoj zvereného územia a majetku a kto sa stará prednostne o “ NAŠICH ĽUDÍ” ?

Za politikov hovori činy a nie statusy na sociálnych siťach. Za politikov hovoria ich hlasovania a nie to čo povedia v naškrobených oblekoch s bielou vreckovkou vo vrecku saka.  Za politikov hovoria ich vulgárne útoky na kandidátov, ktorí neuspeli vo voľbách a nazývajú ich skrachovancami. Za politikov hovorí to, ako sa stavajú ku kritike. Či ako maláé deti, alebo ako chlapi.

Naša Humenská samospráva už vyše šesť mesiacov veľa hovorí a ukazuje sa na krásnych fotografiách. Aká je však skutočnosť? Čo vlastne noví poslanci a primátor robia? Ako vlastne spravujú veci verejné? Mohli by sme tvrdiť, že sa zmenila atmosféra v meste. Ale ako?

Na mestskom úrade sa rozbiehajú čistky a “JEJ” ľudí musia nahradiť “NAŠI ĽUDIA” Presne ako o tom píše Ladislav Mňačko vo svojej knihe – Ako chutí moc. Veď “ NAŠI ĽUDIA “ to vedia robiť lepšie a ocenia to. Koho vyhodia? Kto zostane? Kto nový príde?  Obsadzovanie aj vedúcich pozícií bez výberových konaní, zverejňovanie zápisníc mesiac a pol po zasadnutiach, zneužívanie mestského webu na zastrašovanie kritikov a na vlastnú osobnú propagáciu. Obsadzovanie komisií len vlastnými politickými nominantmi a vylúčenie verejnosti z ich rokovaní. Zvláštnou kapitolou je vzťah vedenia mesta k nášmu spoločnému majetku. Na minulom zasadnutí to boli dva priame predaje pozemkov. Teraz sú pripravené hneď 4 priame predaje pozemkov, jedná zámena pozemkov a 5 dlhodobých prenájmov. Všetko je určené konkrétnym osobám a prenájmy sú až na obdobie 30 rokov.

Aj vás zamrazilo? Treba k tomu ešte pripočítať pripravovanú zmluvu na služby MHD – na obdobie 10 rokov a samozrejme čerešničku na torte, prenájom tepelných rozvodov vo vlastníctve mesta súkromnej firme na 15 rokov. Proti poslednej zmluve sa zdvihla vlna odporu medzi ľuďmi a nechcú, aby bolo teplo pre mesto vyrábané z uhlia a výrobu a distribúciu ovládala jedna rodina. 

Aj takto sa dá riadiť samospráva. namiesto slušného, moderného a proaktívneho prístupu sa dá všetko predať, vymeniť a dlllllllllllllllllllhodobo prenajať.

Čakám, kedy bude na programe dlhodobý prenájom celého mesta, ako prípad hodný osobitného zreteľa. Vtedy totiž netreba žiadnu verejnú súťaž.

Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

30.01.2021

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy. Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch. Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky. Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a [...]

Korupcia v Humennom: Cash pre policajta, pre primátora ponožky?

24.11.2020

Mysleli ste si, že primátor mesta Humenné, Miloš Meričko ( Oľano, SaS, Progresívne Slovensko, KDH, SPolu… ) bude bez korupčných káuz? Mysleli ste si, že nič také sa nemôže stať a on bude vzorom čestnosti a boja proti korupcii? Čakali ste, že po svojom nástupe do funkcie odhalí množstvo káuz bývalého vedenia, predražené zákazky a zneužívania právomocí [...]

West Ham v Humennom

29.07.2019

Nestáva sa často, aby klub z anglickej najvyššej ligy hral v Humennom. Vlastne , za celú históriu sa to stalo len raz, pred pár dňami. Na našom ihrisku, v rámci prípravy, odohrala zápas rezerva West Hamu prípravný zápas s našimi futbalistami. Išlo konkrétne o mužstvo do 23 rokov, v ktorého radoch hrajú už aj futbalisti so skúsenosťami z Pemiere league, alebo európskych [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 94235x
Priemerná čítanosť článkov: 4487x

Autor blogu