Založ si blog

Aj v Humennom platí, že slovo robí chlapa.

 

Bola to pre mňa pred rokmi obrovská skúsenosť. Moja práce ma zaviala do Anglicka. Bol som účastníkom rokovania. Išlo o dodávku drahého dubového reziva v cene desiatok tisíc eur. Hlavní konatelia rokovali, ja som pozoroval ich diskusiu. Niečo si písali na papier, smiali sa. Trvalo to asi hodinku. Páni si nakoniec potriasli rukami a obchod bol uzavretý.

Žiadne dokumenty, pečiatky, len poznámky do zošitov, na papier. Po pár kilometroch, cestou autom som sa kolegu opýtal.

“ To ani nevystavil objednávku a dohodli ste sa na takomto obchode? Nepodpísali ste žiadnu zmluvu?  Veď to budeme pripravovať vyše štyroch mesiacov. Čo ak to potom nevezme a nezaplatí? “ Alex sa len usmial a povedal.

“ On mi dal slovo a to je viac ako sú papiere a pečiatky”  

Áno, slovo robí chlapa, vtedy som si to uvedomil.

Po pár mesiacoch Alex dvihol telefón a zavolal zákazníkovi, že tovar je pripravený na expedíciu. Naložili sme kamióny a o pár dní bola úhrada na účte. Len na základe slova. Na základe chlapského slova.

 

Odvtedy som sa snažil vždy slovo dodržať aj ja. Dá sa to. Naučil som sa vážiť slová, sľuby. Počas kampane bola jednou z hlavných tém aj téma tepla v Humennom. Snažil som sa nájsť riešenie a rozmýšľal som čo poviem. To čo som hovoril na teplo v Humennom, je zaznamenané a budem sa tomu venovať o pár dní. Je zaznamenané, čo hovorili protikandidáti a aj terajší primátor.  Preto s hrôzou a obavami sledujem čo ide robiť! Jeho činy a slová sú v absolútnom rozpore.

 

Primátor Meričko dňa 13. februára 2019 na otázku jedného týždenníka, ako chce riešiť teplo, odpovedal, že:

“…  zriadi odborný tím, ktorý schváli mestské zastupiteľstvo a  bude zastupovať občanov mesta a všetko predkladať na rozhodovanie mestskému zastupiteľstvu. “

 

Odvtedy ubehlo vyše 100 dní a nič sa neudialo. Žiadny tím, žiadne schválenie mestským zastupiteľstvom, žiadne informovanie verejnosti.

Odvtedy počúvame (a budeme počúvať stále intenzívnejšie) že sa to nedá. Že sa mesto nemôže vymaniť z područia veľkopodnikateľa, že neexistuje žiadne iné a moderné riešenia distribúcie tepla v Humennom. Dookola opakuje, že obyvatelia mesta musia platiť firme ovládanej veľkopodnikateľom stále vyššie a vyššie poplatky. Firma, ktorá účtovala posledných 10 rokov najvyššiu cenu tepla na Slovensku, si dovoľuje v tomto pokračovať. Keby takéto predražené služby poskytoval niekto v krajinách, kde slovo chlapa má váhu, tak by ho obyvatelia vyhnali a viac by sa tam neukázal. Bál by sa vyjsť na ulicu medzi slušných ľudí.

 

19.6.2019 bude zasadať mestské zastupiteľstvo v Humennom. Meričko bude mať možnosť dokázať, že je chlap a predloží poslancom na schválenie mená členov komisie, ktorá začne rokovať o koncepcii a riešení tepelného hospodárstva. Komisia bude rokovať a všetko predkladať na schválenie poslancom MsZ. Komisia zložená z nezávislých odborníkov, ktorí rozvážne preveria každú možnosť tak, aby Humenčania mali bezpečné, plynulé a čo najlacnejšie dodávky tepla a teplej úžitkovej vody. Na začiatok stačí málo, pozrieť sa, ako to funguje v mestách v okruhu 100 km od Humenného… 

Alebo, všetkým Humenčanom ukáže, že je klamár a bude sa snažiť schváliť zmluvu s firmou, ktorá nám dodávala predražené teplo desať rokov, bez toho, aby akákoľvek komisia vznikla, rokovala a informovala.

Na záver, pripomeňme si ešte raz, čo primátor Meričko vo februári povedal:

“Riešenie problému tepelného hospodárstva je jednou z najdôležitejších úloh, ktoré pred nami v najbližších mesiacoch stoja. Zmluva s HES sa končí koncom budúceho roka, mesto sa na to musí dôkladne pripraviť. Je dôležité, aby tím odborníkov na čele s expertmi z STU začali urýchlene pripravovať koncepciu tepelného hospodárstva,“ Zámerom je zostaviť tiež vlastný odborný tím schválený mestským zastupiteľstvom.

„Bude zastupovať občanov mesta a všetko predkladať na rozhodovanie mestskému zastupiteľstvu“.

 

O tom, že to nechce dodržať svedčí už aj zverejnený program zasadnutia mestskej rady na 5. júna 2019. Na úplný záver, ako jednu z najmenej podstatných vecí, ako bod č. 28, zaradil aj toto:

 

 

Diskusia o teple skončila, v záplave predajov mestského majetku je už aj zámer na prenájom. 

 

Áno, slovo robí chlapa. A keď chlap nedodrží slovo, stráca celú svoju vážnosť, stráca svoju budúcnosť, stráca svoju česť.

 

Keď v tomto poruší primátor Meričko slovo, stane sa z neho len obyčajné malé decko, ktoré si ešte váhu slova neuvedomuje. Decko, ktorým môžu manipulovať a ovládať ho.

 

Humenné potrebuje primátora, ktorého slovo má váhu.

 

Nórsko: Cesta do školy pri -10 °C

30.01.2021

Aj v ďalekom Nórsku sa školáci , tak isto ako na Slovensku, potrebujú dostať ráno do školy. Sledujem ich každý deň. Či je zima a mráz, či prší, alebo fúka studený severný vietor. Denne letia do školy na bicykloch. Samozrejmosťou sú tiež školské autobusy, pre tých, ktorí cestujú z väčšej diaľky. Možno aj preto sa o Nóroch hovorí, že sú odolnejší a [...]

Korupcia v Humennom: Cash pre policajta, pre primátora ponožky?

24.11.2020

Mysleli ste si, že primátor mesta Humenné, Miloš Meričko ( Oľano, SaS, Progresívne Slovensko, KDH, SPolu… ) bude bez korupčných káuz? Mysleli ste si, že nič také sa nemôže stať a on bude vzorom čestnosti a boja proti korupcii? Čakali ste, že po svojom nástupe do funkcie odhalí množstvo káuz bývalého vedenia, predražené zákazky a zneužívania právomocí [...]

West Ham v Humennom

29.07.2019

Nestáva sa často, aby klub z anglickej najvyššej ligy hral v Humennom. Vlastne , za celú históriu sa to stalo len raz, pred pár dňami. Na našom ihrisku, v rámci prípravy, odohrala zápas rezerva West Hamu prípravný zápas s našimi futbalistami. Išlo konkrétne o mužstvo do 23 rokov, v ktorého radoch hrajú už aj futbalisti so skúsenosťami z Pemiere league, alebo európskych [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 94187x
Priemerná čítanosť článkov: 4485x

Autor blogu